EI SAA PESTÄ?!

Olen tehnyt syksyn aikana paljon töitä, jonka seurauksena perheemme pyykkivuori on jäänyt mieheni harteille. Ainoat vaatteet, jotka minun on täytynyt itse huoltaa, ovat käsinpesua tai herkempää hoitoa vaativat mekot. Tosin sellaisia suurin osa vaatekaappini vaatteista onkin. Siinä missä mieheni heittää pyykit usein melko huolettomasti koneen kitaan, syynään itse aina vaatteiden pesuohjeet. Tällaiseen pesulappuun en ollut kuitenkaan ennen törmännyt: ”Ei saa pestä” ja ruksit jokaisen pesuohjesymbolin päällä. Kyseessä on valkoinen bleiseri. Siis kokovalkoinen vaate pitkillä hihoilla, jota ”EI SAA PESTÄ!”. Whaaatt?!

Tästä eteenpäin aion tarkastaa pesuohjeet jo kaupassa ennen ostopäätöstä. Valkoisen bleiserin kaltaisia kertakäyttötuotteita en kaappeihini kaipaa. Vaikka päähäni ei ostoskäyttäytymiseni perusteella voi luonnonystävän sädekehää asetella (VIELÄ!), en silti voi hyväksyä, että jotain vaatetta käytettäisiin vain siihen asti kunnes se on likainen. Likaantumisen jälkeenkö pitäisi ostaa taas uusi vaate? Ja mitä vanhalle tehdään?!

Pyhä päämääräni on, että mekot jotka hankin ovat käytössäni useamman vuoden. Aina niin ei ole käynyt. Tämä johtunee kotitaloustaidoistani. Kerran pesin ja jynssäsin käsin pari timanttiani, eli kaksi Karen Millenin vähän arvokkaampaa mekkoa. Olin tarkka ja huolellinen ja koko pesuoperaatio vei rutkasti aikaa. Laitoin mekot pyykkinarulle kuivumaan ja päätin pestä samaan syssyyn vielä tummansinisen, ennen pesemättömän jakun. Arvelin, että jakku päästäisi ensimmäisessä pesussa väriä, mutta yksin pestynä se ei tahrisi muita vaatteita pesukoneessa. Kone pesi jakun ja tyytyväisenä lopputulokseen iskin sen mekkojen kanssa samalle pyykkinarulle, mutta yläritsille. VIRHE!

Aamulla minua odotti karu yllätys, kun nappasin mekot pois narulta. Molempiin oli valunut tummansinisiä länttejä ylempänä märkänä roikkuneesta jakusta. Koska mekoilla on (tai ainakin oli!) arvoa, yritin laittaa tapausta kotivakuutuksen piikkiin. Se osoittautui turhaksi: olinhan ihan itse huoltanut tuotteet väärin. Saisin siis maksaa kotitaloustaidottoman pyykinripustajan oppirahat omasta pussista, kuten myös uudet mekot, jos sellaisia koin tarvitsevani.

Tätä taustaa vasten voitte ehkä uskoa, että hihkuin onnesta, kun sain uudeksi yhteistyökumppanikseni SOL –pesulapalvelut. Vein heille heti kolme hankalinta, tai omasta mielestäni täysin mahdotonta, mekkoa pestäviksi. Mekoista ensimmäinen on punainen, materiaaliltaan villainen Love Moschino. Koska minulla on aiempaa kokemusta villamekkojen tahattomasta huovuttamisesta ja kutistamisesta, arvelin että viisivuotias tyttäreni saattaisi periä tuon Moschinon ensimmäisen pesun jälkeen. Mutta SOL:in käsissä tämä aarre ei kutistunut, vaan palasi luokseni kuin uutena!

Toiseksi mekoksi valitsin Ted Bakerin fuksianpunaisen bilemekon, jota olen kyllä itse pessyt, mutta tuloksetta. Siinä oli pinttynyttä likaa kainaloissa ja rinnuksiin oli tullut juhlinnoissa tahroja. Tiirailin läiskiä ja epäilin niiden alkuperäksi ainakin punaviiniä ja ruokaa. SOL:lla varoiteltiin, että pinttyneiden länttien kohdalta mekon väri saattaa vaalentua. Olin valmis ottamaan riskin, koska ei se käyttökelpoinen tahraisenakaan ollut. Sain mekon takaisin sellaisena, kuin olin sen aikoinaan kaupasta ostanut. Täydellinen!

Kolmas mekko on lempparikesämekkoni, jota en kuitenkaan ole koskaan uskaltanut pestä. Mekon helma viistää maata ja sen se oli näköinenkin. Ennen mustavalkoraitainen mekko oli muuttunut helmasta aivan harmaaksi. SOL:lta hain tämän jännitystä täynnä, eikä työntekijä ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Mutta koska tiedän mikä oli mekon lähtötilanne, olin itse täysin mielissäni sen nykykunnosta. Nyt mekkoa voi taas käyttää…kunhan vain kesä tulee ensin! 😉

En ole aikaisemmin vienyt pesulaan muuta kuin hääpukuni ja olohuoneemme vanhan maton. Molemmista käynneistä on vierähtänyt aikaa. Nyt SOL on muuttanut Järvenpäässä Prismakeskukseen ja vaatteiden pesulaan viemisen kynnys tippui heti kertaheitolla. Samalla kun minä käyn ruokakaupassa, joku muu huoltaa vaatteeni. Sekä kemiallisesti pestävät että vesipestävät vaatteet, jotka saa laittaa kuivausrumpuun, valmistuvat kolmessa tunnissa! Jos siis hoksaa aamulla, että saman illan juhlakolttu kaipaisi kipeästi pesua ennen käyttöä, ei silti ole tarvetta lähteä ravaamaan vaatekauppoja epätoivoissaan. Voi vain huoltaa olemassa olevan lempparin pesulassa. Ekologista ja käytännöllistä. Tykkään!

SOL:n aukioloajat yllättivät myös positiivisesti. Liike on auki läpi viikonlopun, eli myös sunnuntaisin! Ja arkena asiakasta palvellaan kahdeksaan asti AINA! Jopa siis minä, joka omasta mielestäni en ehdi tekemään töitteni ulkopuolella juurikaan mitään muuta, ehdin ainakin viemään ja hakemaan vaatteeni pesulasta.

Olen jo pitkään harkinnut liittyväni järvenpääläisen vaatelainaamo Vaatepuun asiakkaaksi. Konsepti on naisten yhteisöllinen designvaatekaappi suomalaisten suunnittelijoiden arki- ja juhlavaatteista, päähineistä, kengistä, laukuista ja koruista. Olen kuitenkin ollut huolissani, osaisinko huoltaa vaatteet palautusta varten aina siihen kuntoon, missä ne ovat alun perin olleet. Positiivinen pesulakokemus saa minut harkitsemaan vakavammin tätäkin vaihtoehtoa.

Siispä pienin askelin kohti fiksumpaa kulutuskäyttäytymistä ja kohti joulua, jolloin kalenterissa toivottavasti on enemmän aikaa perheelle, kuin kaupoissa krääsän perässä juoksemiselle.

Ihanaa joulukuuta!

Maija #ruuduntakaa

Vastaa